Et misbrug kan sagtens foregå i fritiden, weekender og alle andre tidspunkter, samt steder. Nogle bliver også kvartalsdrankere og har misbrug i bestemte perioder af deres liv. Men det betyder ikke at det et ikke er et misbrug og selv om man ikke misbruger hele tiden (hvilket de færreste gør), har misbruget stadig store konsekvenser. Både for misbrugeren selv og for familien, arbejdspladsen og andre tætte relationer. Børn som vokser op med misbrug i familien, har det ofte meget svært og de vil næsten altid få psykiske problemer senere i livet. Mange af disse børn af misbrugere, får selv et misbrug senere i deres voksne liv.

Faktisk er ca. 90% af alle misbrugere ”helt almindelige mennesker” med familie, hus eller lejlighed og et arbejde.

Få professionel misbrugsbehandling

Uanset hvor meget man drikker, ryger hash eller tager stoffer, vil det altid være en fordel at få professionel hjælp i form af samtaler, misbrugsbehandling og andet. Misbruget eller afhængigheden vil aldrig gå over af selv.

Læs mere om misbrugsbehandling og hjælp til pårørende her.

Det handler faktisk ikke så meget om tidspunkt og mængder af alkohol, hash eller stoffer. Det handler meget mere om hvor mange og hvilke negative konsekvenser misbruget har. Både for en selv og for ens omgivelser.

Hvornår har man behov for misbrugsbehandling?

Det er vigtigt at vide, at for at svare ja behøver man ikke nødvendigvis at opleve disse symptomer hver gang eller hver dag. De vil over en længere tid og perioder være genkendelige.

 

Hvis man kan svare ja til minimum 3 af disse spørgsmål, så har man et behandlingskrævende problem og brug for hjælp i form af misbrugsbehandling.

 

  1. Trang

Et stærkt ønske om eller følelse af tvang til at indtage alkohol / stoffer
(abnorm trang til alkohol / stoffer – engelsk “craving”)

 

  1. Kontroltab

Svækket evne til at styre indtagelsen, standse eller nedsætte brugen af alkohol / stoffer

 

  1. Abstinenser

Udvikling af abstinenssymptomer, når alkohol- / stofindtagelsen stopper eller nedsættes (tremor, sved, uro m.fl.), eller indtagelse af alkohol / stoffer for at ophæve eller undgå abstinenssymptomer (abstinenser)

 

  1. Toleransudvikling

Det vil sige indtagelse af større og større mængder alkohol / stoffer for at opnå den samme effekt

 

  1. Dominerende rolle

Med hensyn til prioritering og tidsforbrug. Dette indebærer tiltagende tilsidesættelse af andre glæder og interesser på grund af indtagelse af alkohol / stoffer, og et øget forbrug af tid på indtagelse af alkohol / stoffer og til at komme sig over alkoholens / stoffernes virkning (nedsat social funktion pga. alkoholindtagelse / stofindtagelse)

 

  1. Fortsat brug

Mod bedre viden – det vil sige fortsættelse med brug af alkohol / stoffer på trods af erkendt skadevirkning eller viden om klare, skadelige konsekvenser af alkoholindtagelse / stofindtagelse

 

Det er altid godt at tage denne test sammen med en som kender en godt. Det gør som regel det, at spørgsmålene bliver bedre belyst.